Erik Haag och Lotta Lundgren lever en vecka i stormaktstiden. Det blir öl till frukost, tupphuvud till lunch och en häxbränning lagom till mellanmålet.
Lotta Lundgren och Erik Haag wallraffar sig igenom olika tidsepoker med hjälp av maten och de kommer att smaka på det bästa och det sämsta ur vår svenska mathistoria.
Erik Haag och Lotta Lundgren lever en vecka i stormaktstiden. Det blir öl till frukost, tupphuvud till lunch och en häxbränning lagom till mellanmålet.
Erik Haag och Lotta Lundgren lever en vecka i 1970-talet. Bruna grytor, röda fanor, p-piller, progg, konserver, fondue och billigt rödvin.
Erik Haag och Lotta Lundgren lever en vecka i Oskarianska eran. Veckans meny bjuder på en kultiverad blandning av lungmos, aladåb, statarvälling, grisfötter, fårskalle, hysteri och osannolika mängder punsch.
Erik Haag och Lotta Lundgren lever en vecka i det glada 1920-talet. Smörsvanar, smörgåsar, gelatin, margarin, kräftor, kondomer och rasbiologer. Och sist men inte minst: en rejäl depression.
Erik Haag och Lotta Lundgren lever en vecka i frihetstiden. Hattar och mössor, karp och mule, fylla, fajt och fula tänder. Och en väldigt sorglig soppa på skärp.
Erik Haag och Lotta Lundgren lever en vecka i beredskapstiden. Kokar kanin, hamstrar torrvaror, griljerar grävling, hyllar Hitler. Kommer äktenskapet att hålla? Får de behålla sitt finska krigsbarn? Och hur god blir julen när allt är ransonerat?
Erik Haag och Lotta Lundgren lever en vecka i Romantiken. Tyfus eller kolera, fantasi och nostalgi, killar i kråsblus och massor av potatis.
Erik Haag och Lotta Lundgren lever en vecka i 1960-talet. Pulvermat i magen, syntet mot huden och revolution i luften.
Erik Haag och Lotta Lundgren lever en vecka i Nationalromantiken. Strejka, fika, rösträtt och tuberkulos.
Erik Haag och Lotta Lundgren lever en vecka i 1980-talet: Luftig smördeg, lätta mousser, fluffiga suffléer, pärlande viner och gula Blend.
Erik Haag och Lotta Lundgren lever en vecka i Vasa-tiden. Nationsbygge, terrorvälde och kungen av propaganda.
Erik Haag och Lotta Lundgren lever en vecka i 1930-talet. Folkhem, Myrdal, funkis, fascism och väldigt mycket mjölk.
Säsongsavslutning med Best of Historieätarna! Det bästa från 500 års historieätande. Erik och Lotta äter sig mellan 1500-talet och vår egen tid, med alla möjliga stopp på vägen.
Lotta Lundgren och Erik Haag testar hur det var att leva i Sverige under industrialismen. Följ med på en resa från mitten av 1800-talet när den sista stora svälten slog till med full kraft i norra Sverige, utvecklingen tog fart och Sverige gick från u-land till i-land. Självklart prövar duon att leva livet som träpatron likväl som skogsarbetare. Under den här tiden växer både nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen fram. På menyn står som vanligt udda rätter som sedan länge glömts bort, men även dåtidens delikatess bruna bönor. Och glöm aldrig att om du någonsin blir bjuden på kolbullar, så finns det bara ett svar.
Lotta Lundgren och Erik Haag återvänder till efterkrigstiden, 1945-1959. Det var en tid när frysmat och konserverat var hett. Kvinnan slutade jobba och det var självklart att hon skulle ta hand om allt hemma. "Hemmafrun" var en statussymbol och här hade hon sin guldålder. På 40-talet köptes maten över disk i olika specialbutiker och det kunde ta fyra timmar att handla. Men nu öppnade den första självbetjäningsbutiken. Avfolkningen av landsbygden startade på allvar då allt fler tvingades sälja sina gårdar och flytta in till stan. Jeans, rockabilly, polio och kärnvapen präglade också den här tidsåldern.
Åren 1654 till 1715, Hedvig Eleonoras tid. Sverige var som störst, och det var krig. En tid som i historieböckerna kallas den karolinska tiden efter de tre kungar som satt på tronen. Men Hedvig Eleonora fanns bakom dem alla tre så nu väcker Historieätarna henne till liv igen. Erik och Lotta prövar hovlivet, gifter sig, lever som adel och bönder samt den allra lägsta samhällsklassen som kallades tattare. Maten består den här veckan bland annat av helstekta småfåglar, tupptestiklar och kojuver. Duon ger sig även ut i fält och försöker dricka Karl XII:s dagsranson av vätska: 9 liter öl, 6 liter vin och en halv liter brännvin.
Erik och Lotta återupplever 1990-talet. Vuxna kan för första gången klä sig som sina barn och kokböcker ska inspirera istället för att instruera. Focaccia, bake off-bröd, mozzarella, wok, snabbnudlar och tacos slår igenom på bred front. Tomatkonsumtionen stiger med 100 procent. Erik och Lotta lever som radhusvuxna och som singlar, de testar även att jobba med media samt med IT. Sverige röstar om medlemskap i EG och folkhemshumorn går i graven. Fritid och arbete smälter ihop och psykisk ohälsa stiger i höjden.
Historieätarna kastar sig tillbaka till Gustav III:s tid (1772-1792). Där lever Erik och Lotta som hovfolk i kungens innersta krets. En tid när kläder satt som skruvstäd, peruker vägde flera kilo och personlig hygien inte var så viktig. Maten är dock förvånansvärt god. Erik och Lotta firar midsommar som bönder och får lära sig om hur sex fungerade på den här tiden. Det var inte ovanligt att barn som föddes utanför äktenskapet mördades. Under sin tid som regent höll Gustav III tillbaka en adel som ville upp, och missnöjet växte. Erik och Lotta äter samma måltid som konspiratörerna och Hasse Aro rekonstruerar kungamordet.
Historieätarna tackar för maten och avslutar i 2000-talet. En tid när vi istället för att smaka och lukta på maten slänger den om datumet på förpackningen passerat. Vi oroar oss för larm om att maten orsakar cancer eller innehåller antibiotika istället för att oroa oss för om vi har mat för dagen. Vi bygger vår identitet genom vad vi äter. Kost, träning och utseende ger status och ska visas upp. Nätdejtingen exploderar. Erik och Lotta testar livet som dokusåpastjärnor, stoppar korv och dricker kaffe som hipsters, festar som nyrika, gör ROT- och RUT-avdrag, pratar om sin barndom i radio, tränar och fyller på läpparna. Dessutom äter de korvgryta tillsammans med 2000-talets statsminister Fredrik Reinfeldt.
Release 2012-11-15
Sverige
Historieätarna är en serie som för närvarande inte streamas på någon tjänst.