Al pastor-tacos är en vanligt förekommande rätt på Mexico Citys gator, men den fläskbaserade måltiden kommer egentligen från Anatolien.
Många av de populäraste tacotyperna har en lång och relativt okänd historia. I det här aptitretande matäventyret får vi lära oss mer om några av dem.
Al pastor-tacos är en vanligt förekommande rätt på Mexico Citys gator, men den fläskbaserade måltiden kommer egentligen från Anatolien.
Om du gillar tacos känner du säkert till carnitas. Men visste du att rättens rötter går ända tillbaka till aztekerna? Följ med till carnitashuvudstaden Michoacán.
Canasta-tacos är en älskad rätt oavsett vilken fyllning man föredrar. Lär dig mer om denna gatumatsfavorit och en av dess mest färgstarka försäljare.
Carne asada är en favorit överallt – från Tijuana till Los Angeles – men det smakrika köttet är ingenting utan den perfekta tortillan.
Tillagningen av barbacoa börjar alltid på samma sätt: med ett stort hål i marken. Det kan inte bli enklare – eller godare – än så.
I guisados-tacos är köttet bara en av ingredienserna i en ljuvlig gryta. Vi träffar kockar i både Mexiko och Los Angeles som blivit kända för sin version av den.
Urban and nocturnal, the suadero taco is the perfect hangover cure. It's the Mexican cousin to American beef brisket, but with more spice and bite.
The cochinita pibil is a Mayan pit-roasted pork delicacy, passed down over the centuries and preserved, even after colonization, like a sacred ritual.
The cabrito, or kid taco, springs from a goat herding tradition that can be traced to Iran and Lebanon. It's now become emblematic of northern Mexico.
The American taco is, of course, an import — but much changed after assimilation! Distinguished by its hard or puffy shell, it's still delicious.
The convenience of the burrito — a good-sized flour tortilla tucked in at both ends so nothing wrapped inside spills — is from Mexico's northern states.
To dunk or not to dunk? To spoon or not to spoon? The crucial aspect of the birria taco is its broth, a sumptuous blend of goat meat juices and spices.
The best fish tacos come from the Mexican Pacific coast, with a nod to Japan for the crispy, tempura-like breading and emphasis on freshness.
Crónicas del taco
Release 2019-07-11
Mexiko